Promenera dig frisk

I år har finländarna återfunnit glädjen i friluftslivet. Någon har börjat cykla igen och någon annan kanske har hittat ett helt nytt sätt att njuta av att vara utomhus. Cirka två miljoner vuxna finländare uppger att de promenerar. Grenen är lätt att utföra och har låg skaderisk. Därför är den en av de mest populära motionsformerna i Finland. Längre promenader gynnar både den psykiska och fysiska hälsan, och om man vill öka den fysiska utmaningen lönar det sig att ta med sig gångstavarna. Att promenera med gångstavar hjälper också ofta mot nacksymptom, eftersom stavarna aktiverar övre ryggen och skuldrorna samt förbättrar rörligheten. Vid stavgång svettas man och höjs pulsen lättare än vid promenader utan stavar. I senaste numret av vår tidning ApoteksNytt behandlar vi både promenader och problem i nack- och skulderpartiet.

Det lönar sig att ta hand om munnens och tändernas hälsa, eftersom munhälsan är en viktig del av välbefinnandet och det allmänna hälsotillståndet. Dålig munvård är en riskfaktor för åderförkalkning samt hjärt- och hjärninfarkter. På apoteket har vi ett omfattande sortiment av olika produkter för egenvård av munnen och vi ger gärna råd om användningen av produkterna. Det är lätt att le när munnen är frisk.

Låt oss också ännu i höst komma ihåg den goda handhygienen vi lärde oss i början av året, dvs. noggrann handtvätt tillräckligt ofta. På det sättet kan vi undvika att säsongsinfluensan sprider sig. Om en förkylning ändå lyckas överraska dig, hittar du rätt produkter för att lindra symptomen på apoteket. Men kom dock inte själv till apoteket, om du blir förkyld. Skicka någon annan att göra din inköp eller ring till apoteket.