Regelbundna hälsoundersökningar är nödvändiga när man blir äldre

Det nyaste numret av apotekets kundtidning har just utkommit. Den här gången fokuserar vi i synnerhet på teman som berör åldersgruppen 50 plus.

Det är alltid aktuellt att ta hand om sin hälsa, men senast vid milstolpen femtio år är det bra att kontrollera om man under årens lopp har fäst tillräcklig vikt vid hälsosamma levnadsvanor. Regelbundna hälsoundersökningar är nödvändiga när man blir äldre. Det är vanligt att blodtrycket och kolesterolvärdena stiger och det kan också finnas skäl att följa upp sockervärdena. Om du på grund av undantagsförhållandena har låtit bli att gå på till exempel mammografi- eller livmoderhalscancerscreening, kan det vara bra att ta tag i det nu.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, uppskattar att det för närvarande finns över 190 000 minnessjuka i Finland och cirka 14 500 människor uppskattas insjukna i minnessjukdom i Finland varje år. Största delen av dem som insjuknar är över 80 år, men också över 7 000 personer i arbetsför ålder (35–65 år) har konstaterats lida av framskridande minnessjukdom.

I vår tidning berättar vi mer om Alzheimers sjukdom, som berör många på ett eller annat sätt. Läs också vår artikel om sångarna som besöker minnessjuka.

Alla former av motion gör gott för både kropp och själ. När man rör sig i naturen eller plockar bär på hösten får man grundläggande motion av allra bästa sort, men det skulle också vara viktigt att komma ihåg att upprätthålla muskelstyrkan. En god muskelkondition gör vardagen lättare. Ett utmärkt och enkelt sätt att träna upp muskelkonditionen är kettlebell-träning, som kan göras oberoende av grundkondition eller plats. Också detta kan du läsa mer om i vår tidning.

Om coronasituationen tillåter, så ordnar Malax Apotek i samarbete med Hjärtföreningens Arne och Teija ett hjärtvänligt jumpapass på apotekets gård i slutet av augusti. Följ med vår annonsering!