Astmadagen uppmärk sammas på Malax Apotek

Enligt kalendern håller våren igen på att närma sig, och bland de första att märka det är personer som lider av pollenallergi. På apoteket har vi i god tid förberett oss för allergisäsongen, vare sig våren är tidig eller sen. Utöver de traditionella antihistaminerna lönar det sig för en allergiker att ta väl hand om näsans slemhinnor. Fråga oss också om andra stödbehandlingar som lindrar symptomen.

Man vet att allergi och astma ofta går hand i hand och att obehandlad allergi kan leda till astma. Internationella astmadagen firas i år den 5 maj. Visste du att vi har en astmakontaktperson (Yvonne) på vårt apotek? Kontaktpersonens uppgift är att se till att läkemedelsbehandlingen av astma är uppdaterad och att ge råd om faktorer som inverkar på sjukdomen. Hon ger också råd om hur man använder inhalationsapparaten på rätt sätt. Eftersom de inhalerade läkemedlen är grundpelarna för behandlingen av astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), spelar inhaleringstekniken en stor roll för att behandlingen ska lyckas. Kom in tisdagen 5.5 och gör ett astmatest (frågeformulär) eller se en video hur du ska inhalera din astmamedicin på rätt sätt.

Vecka 19 är det också nationella Hjärtveckan och vi hade tänkt fira den i motionens tecken i samarbete med Hjärtföreningens Arne och Teija. Den hjärtvänliga jumpan på apotekets gård onsdagen den 6.5 är dock på grund av rådande omständigheter inställd och framflyttad tills vi kan samlas en större grupp igen.

I år har apotekets tidning börjat med en ny spalt kallad Faktamannen. Så som namnet antyder ger spalten hälsoråd direkt till män, sakligt, men med en nypa humor. I april-maj numret behandlas kolesterol.

Med värmen kommer obehagliga kryp fram igen. Fästingarna aktiveras när dagstemperaturen är över + 5 º. Kom ihåg att i tid börja behandla din hund och katt med fästingmedel för att undvika allvarliga sjukdomar både hos dig och ditt husdjur.