Välkommen på julglögg fredagen den 13.12 kl. 9-18

Adventstiden – den bästa tiden

I slutet av oktober fick Petalaxborna en glädjande nyhet, då Malax apoteks serviceställe öppnades på nytt i byn. Nu är servicestället placerat i K-Market Sandström och byborna har möjlighet att köpa egenvårdsmediciner varje dag i veckan. Men vad är ett serviceställe och hur fungerar det?

Här kommer lite fakta om apotekens serviceställen: Om det i ett glesbygdsområde inte finns förutsättningar för ett apotek eller filialapotek, men apotekstjänster behövs, kan den övervakande myndigheten Fimea bevilja ett apotek på orten tillstånd att bedriva ett serviceställe (kallades tidigare medicinskåp). Dessa servicställen placeras oftast i en byabutik och sköts av en anställd i butiken. I skåpet finns främst egenvårdsmediciner, näringstillskott och sårvårdsprodukter. Då butikspersonalen enligt lagen inte får ge råd om mediciner, ska kunden vid behov ta kontakt med apoteket och diskutera med en farmaceut. Utanför apotekets öppethållningstider kan kunden ta kontakt med apotekaren. Kontaktuppgifter till apoteket och apotekaren finns i medicinskåpet. Man kan också få receptmediciner till servicestället genom att ringa till apoteket och beställa dem. Under samtalet kontrollerar farmaceuten genast att det går att expediera medicinen och ger råd om användningen. Malax Apotek har tillstånd för fyra serviceställen: i K-Market Sandström i Petalax, i Andelshandeln på Bergö, i K-Market i Sundom samt i Sale i Solf. Serviceställena betjänar enligt de öppethållningstider som butikerna har. Om du är osäker på vilken medicin som passar bäst för dig eller hur du ska använda den rätt och tryggt, så ring till apoteket och prata med en farmaceut som hjälper dig tillrätta på samma sätt som om du skulle vara inne på apoteket.

Nu har vi åter igen kommit till den tid på året när vi får öppna den första luckan i julkalendern. Vi har en spännande månad framför oss. Vi tänder ljus och går på julfest och julkonserter. Vi letar efter den optimala julklappen för våra nära och kära samtidigt som vi städar och bakar. Ett gott råd från en som älskar advenststiden: Gör det du tycker är roligt och njut av det och lämna bort det du inte tycker är lika viktigt. Vi hinner inte med allt. Adventstiden ska vara rolig, inte uttröttande!

Jag vill också passa på och tacka våra kunder och samarbetspartner för det gångna året. Jag hoppas att vår kundtidning har gett er information om intressanta teman och nyttiga tips för att upprätthålla hälsan och välbefinnandet. Om en artikel väcker frågor, kom in och fråga oss på apoteket. Vi finns här för er.

Välkommen att ta del av våra erbjudanden i december. Vi har många presentförslag för julklappssäcken. Också våra presentkort har varit omtyckta. Apoteket bjuder på traditionell julglögg fredagen den 13.12. Då delar vi också ut vår kalender för år 2020.