Tillbaka till vardagsrytmen

Mätt i år åldras vi alla i exakt samma takt, men i vilken takt tecknen på åldrande syns hos oss varierar individuellt. Att bli äldre är ingen sjukdom och åldrande behöver inte automatiskt betyda en kraftig nedsättning i funktionsförmågan. I vår nya tidning koncentrerar vi oss på ”vuxenbesvär”. Många av dessa kan ha en mycket begränsande inverkan på det dagliga livet. Men lyckligtvis finns det lindring och kamratstöd att få bara man vågar tala om sina åkommor eller söka information om dem.

Återgången till jobbet, skolan, daghemmet och vardagsrytmen efter semestern är lätt för vissa, medan den för andra orsakar mera huvudbry. I det här numret finns det mycket att läsa om rytm och återgång till vardagsrytmen. I den hektiska vardagen kan problem med sömnen uppkomma. Tröttheten efter en dålig natt kan sätta både de egna och andras nerver på prov. Därför kan det vara bra att se om hela familjens sömnvanor inför hösten. I en artikel i vår tidning närmar vi oss sömnproblemen på ett varsamt sätt. Psykologen och psykoterapeuten Tanja Hirvonen berättar hur vi ska hitta mening i vardagen.

Augusti är ännu en underbar tid att röra sig ute i naturen. Bären mognar i skogar, och den begynnande svampsäsongen erbjuder svampälskare förutom skogens gåvor även nyttomotion. Man kan också röra sig till musik. I tidningens artikelserie Motionera berättar vi om nya vindar inom dans, särskilt om hur kroppsvård kombineras med olika dansstilar. Vare sig du utövar lugnare nyttomotion eller mer krävande motionsgrenar, kan det uppstå olika smärtkänslor i musklerna eller i lederna. På vårt apotek hittar du produkter för egenvård av dessa besvär.