Ta hand om dig!

Nu börjar den sista sommarmånaden och vi hoppas på vackra dagar och kvällar, då vi ännu kan njuta av värmen och ljuset på våra terasser och i våra trädgårdar. Ladda dina batterier inför det stundande vinterhalvåret genom att äta mycket av nyskördade grönsaker, frukter och bär, som är sprängfyllda med vitaminer, spårämnen och antioxidanter. De stärker vårt försvarssystem och gör oss mera motståndskraftiga mot de virus som dyker upp med kalla höstvindar. Om du inte får i dig tillräckligt av naturens egna vitaminer eller behöver komplettera din kost på grund av någon diet eller matbegränsning, kan du fylla på dina lager med vitamintillskott från apoteket. Det finns vitaminpreparat som passar för hela familjen och också specifika preparat för barn, unga vuxna, äldre samt för gravida och ammande. Också våra kära husdjur kan behöva kosttillskott ibland, t ex om pälsen ser tovig och glanslös ut. I det nya numret av vår kundtidning Apoteksnytt berättar vi mera om vitaminer för både människor och djur.

Efter sommarens sol och bad kan vår hud också behöva extra omvårdnad. I vårt utbud av högkvalitativa hudvårdsprodukter finns alternativ för alla hudtyper, också de allra känsligaste. Vår nyaste serie, Atopik innehåller finlänsk naturhavre, blåbär och prebiotika. Vi bjuder in våra kunder till en Atopik demonstrationskväll onsdagen 12.9. Konsulenten Emelie berättar historien om Atopiks uppkomst och hjälper att välja rätta produkter för din hud. Denna kväll är det – 10 % på alla hudvårdsprodukter, även andra serier. Högst 30 personer ryms med och anmälningar tas emot per e-post och telefon.

I tidningen kan du läsa flera artiklar om ämnen som berör personer över 50 år. Senast i denna ålder lönar det sig att sätta mer uppmärksamhet på sin hälsa och tänka på vad man äter och att man rör på sig tillräckligt på ett för kroppen skonsamt sätt. Fastän man själv känner sig kärnfrisk, kan det vara bra att kontrollera sina värden, så att blodtryck, blodsocker- och kolesterolvärden är på rätta nivåer. Pre-diabetes, ett förstadium till diabetes, övergår ofta till typ 2-diabetes, och tyvärr tar det ofta lång tid innan patienten får sin diagnos då symptomen är ganska milda. Många år kan gå innan diagnosen ställs, vilket gör att närmare hälften av alla som får typ 2-diabetesdiagnos redan har någon sorts diabeteskomplikation (till exempel ögonbottenförändringar eller hjärt- kärlsjukdom). Ibland ställs diagnosen först då patienten vårdas för sin första hjärtinfart. Det är därför en stor fördel om man kan ställa diagnosen i ett tidigare stadium för att förhindra följdsjukdomar.

Om man lyckas går ner lite i vikt (kanske bara 5 % av nuvarande vikten) och framför allt börjar motionera dagligen (ca 30 min/dag) kan pre-diabetes faktiskt gå tillbaka till normala värden. Man slipper då den ökade risken både för diabetes och hjärt- kärlsjukdom. Både en amerikansk och en finsk diabetesundersökning har visat att så pass små livsstilsförändringar kan minska utvecklingen av diabetes med 58 %.