Underbara vardag

På hösten lockar oss naturen att motioner

Säkra tecken att sommaren är slut och hösten börjar är att de som arbetar, går i skola och på daghem återgår till den normala vardagsrytmen. Efter en skön sommar med många roliga aktiviteter, oregelbundna matvanor och sena kvällar kan det vara svårt att hitta tillbaka till vardagsrutinerna. Läs i denna tidning arbetshälsopsykologen, psykoterapeuten Arto Pietikäinens tips hur man smidigt återgår till vardagen. Återgången till vardagen och samröre med många människor kan också föra med sig oinbjudna gäster i form av löss och springmask. För oss på apoteket är det ett säkert tecken på att hösten börjat, när åtgången på lössmedel ökar. Fråga gärna råd av oss vad annat du ska göra, utöver att sätta lössmedel i håret, för att behandlingen ska lyckas.

För många fortsätter den bekanta hobbyn efter en eventuell sommarpaus, medan andra kanske börjar med en helt ny hobby. Vi berättar i denna tidning bl.a. om terränglöpning (trailrunning) vars popularitet ökat i Finland. Naturen erbjuder otroliga möjligheter också för lugnare motion och samtidigt kan man passa på att njuta av allemansrätten och plocka bär och svamp för vintern. Oberoende om du rör på dig fartfullt eller lite lugnare så ska du ge dig tid att njuta av den vackra naturen och den friska luften och ladda batterierna för den mörka årstiden som vi har framför oss.

Som alla känner till så firar Finland detta år 100 år av självständighet, men visste du att att det också är 100 år sedan den finländska läkemedelstillverkaren Orion grundades. Vem känner inte till V-pen mega, Burana och Aqualan L? En annan inhemsk läkemedelstillverkare, Verman, firar 30 år och här finns också kända varumärken som Rela,Minisun och Obsidan. Jubileumsfirandet märks på apoteket genom fina erbjudanden och kundgåvor.

Sömnproblem är mycket vanligt i dagens samhälle och antalet människor som en längre tid lidit av sömnlöshet ökar alltmer. Sömnmediciner är ursprungligen menade för tillfälligt bruk, men vi på apoteket ser alltmer människor som inte kan sova utan tabletter och som till sist inte ens får hjälp av dem. Därför ordnar Malax Apotek en föreläsning för allmänheten om sömnlöshet i Petalax gymnasiums auditorium onsdagen den 6 september kl 19-21. Sjukskötare Malin Knip från Vasa Centralsjukhus föreläser om sömnproblem och hur man kan få en bättre sömn med hjälp av de knep som professionella sömnforskare använder. Välkomna att lära er hur man får en bättre sömn i Malins sömnskola!