Förberedelser för sköna sommardagar

Den finska sommaren. Vi önskar oss varma dagar med sol från en molnfri himmel, då man på bästa sätt kan njuta av den ljusa sommartiden i en solstol eller i behaglig skugga. Sommaren inspirerar oss också att vara aktiva och resa, pyssla i trädgården, tvätta mattor eller fixa till något på huset eller villan.

Men allt är inte bara sol, glass och latar dagar under sommarmånaderna. Sår, insektsbett och små skador hör till sommaren och av denna orsak är det skäl att uppdatera förstahjälpenväskan i hemmet, bilen, stugan eller båten. Där bör finnas desinfektionsmedel, plåster, kompresser, elastiska bindor och tejp för skär- och skrubbsår. Fettförband passar för lindriga brännskador. Ispåsar och stödförband är bra att ha nära till hands för vrickningar och stukningar. Om man har nya skor, går barfota i skorna eller använder gummistövlar kan skavsårsplåster i olika storlekar behövas.

Solkräm för nordisk hy böra ha en solskyddsfaktor på minst 20 och efter solbadandet ska man återfukta sin hud med en svalkande aftersunprodukt. Kylgel hjälper vid bränd hud.

Kortisontabletter är bra att ha snabbt till hands vid getingstick och ormbett. Passar för både vuxna och barn, men kom ihåg att man alltid ska åka till läkare vid ormbett.

Om man reagerar kraftigt på myggbett, kan man ta allergimedicin minst en timme före man kommer till ställe med mycket myggor. Passar också åt barn. Kortisonsalva eller antihistaminsalva lugnar rodnad, svullnad och klåda vid myggbett.

Vi önskar våra kunder en skön och avkopplande sommar!